Voedingsmiddelen voor een cavia.

Voerbakje
Zorg er in eerste instantie voor dat de voerbakjes van je cavia’s schoon zijn. Kuis ze dus regelmatig uit. Stenen voerbakjes zijn makkelijk schoon te maken en zijn bovendien ook redelijk zwaar, waardoor cavia's ze niet zomaar kunnen omstoten.
Hardvoer
Cavia’s moeten dagelijks hardvoer krijgen. Geef ze geen korrels voor konijnen, maar korrels die speciaal gemaakt zijn voor cavia's. In het hardvoer dat bedoelt is voor konijnen zitten namelijk niet voldoende voedingsstoffen voor cavia's.
Groenten en fruit
Dagelijks moeten je cavia’s ook hun portie groenten en fruit krijgen. Zorg er wel voor dat je stukjes groenten en fruit, die je cavia’s niet hebben opgegeten, snel uit het hok haalt. Groenten en fruit kunnen namelijk snel rot worden en beschimmelen, waardoor je cavia's ziek kunnen worden.
-
Groenten die je onbeperkt mag geven: andijvie, komkommer, paprika, radijsjes, spinazie, tomaat, witlof, wortel.
-
Groenten die je met mate mag geven: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, groene kool, spitskool, spruitjes, witte kool, sla, maïs.
-
Fruit dat je met mate mag geven: aardbeien, abrikozen, ananas, appel, banaan, bramen, citroen, druiven, kersen, kiwi, mango, meloen, nectarines, papaja, peer, perziken, pruimen, sinaasappel.
-
Wat je niet mag geven: aardappel, aubergine, bonen, champignons, courgette, knoflook, kokosnoot, peultjes, prei, rabarber, ui, het groen van tomaten.
Hooi
Ook hooi is iets wat cavia's dagelijks nodig hebben. Hooi is namelijk een bron van energie en voedingsstoffen, en bovendien zitten er vezels in die de darmen van cavia's in beweging houden.
Water
Ververs het water iedere dag.
Vitamine C
Cavia's maken, net zoals mensen, zelf geen vitamine C aan. Ze moeten die uit hun voedsel halen. Om je cavia's gezond te houden moet je er dus voor zorgen dat elke cavia iedere dag zijn portie hardvoer, groenten, fruit en hooi heeft gehad. Je kan je cavia's ook extra vitamine C bijgeven in de vorm van druppels, die je dan in het drinkwater kan doen.
Indien cavia's niet genoeg vitamine C binnenkrijgen dan kunnen ze snel ziek worden. Scheurbuik is één van de meest voorkomende ziektes die kan veroorzaakt worden door een vitamine C gebrek.
Verboden
-
Rabarber
-
Uien
-
Prei
-
Champignons
-
Aardappelen met groene vlekjes en aardappelschillen
-
Gras, kruiden en groenten die langs de autowegen staan. Deze zijn giftig geworden door de uitlaatgassen
-
Gemaaid gras. Gewoon gras is echter goed voor ze
-
Ongewassen groenvoer uit de tuin. Op zich is dit groenvoer niet slecht voor je cavia, maar het kan besmet zijn geraakt door ontlasting van vogels, honden, en katten. Vergeet het dus niet eerst grondig te wassen alvorens het aan je cavia te geven.
-
Noten en zaden. Deze zijn op zich niet gevaarlijk, behalve dat je cavia hierin gemakkelijk kan stikken. Let ook op voor kant en klare sticks met noten en zaden die je in de winkel kan kopen. Zaden en noten bevatten bovendien te veel vet en zijn dus ongezond voor cavia’s.
-
Cavia’s mag je ook geen zuivelproducten geven omdat hun lichaam geen lactose kan opnemen. Een overdaad aan calcium zorgt bovendien voor nierproblemen.
Let er ook op dat de groenten en het fruit dat je je cavia geeft altijd vers én rauw zijn. Gekookte of bereide groenten mag je cavia nooit te eten geven.
Het darmkanaal van de cavia is erg gevoelig en kan dus snel overhoop geraken. Geef je dus voor de eerste keer een soort groente, geef er dan weinig van zodat de spijsvertering van je cavia er rustig aan kan wennen.
-
Met mate
-
Fruit (te veel fruit kan diarree veroorzaken)
-
IJsbergsla
-
Komkommer
-
Alle koolsoorten (rode, witte, savooi, boeren)
-
Groene bonen
-
Peterselie
-
Courgettes
-
Venkel
-
Aubergine
-
Alfalfa
-
Klaver
-
Veldzuring en varkensgras
-
Toegelaten
-
Wortelen
-
Broccoli
-
Witloof
-
Andijvie
-
Radijsjes
-
Tomaten
-
Paprika
-
Bloemkool
-
Selder
-
Veldsla
-
Waterkers
-
Paardenbloem
-
Gras
-
Weegbree (brede en smalle)
-
Herderstasje
-
Kleinhoefblad
-
Zevenblad (alleen voor de bloei)
-
Akkerkool
-
Melkdistel
-
Wikke
-
Duizendblad
-
-